Въвеждането на системата Видео асистент-рефер (VAR) засега коства минимални разходи на футболните

...
Въвеждането на системата Видео асистент-рефер (VAR) засега коства минимални разходи на футболните
Коментари Харесай

Два VAR буса ще обикалят България

Въвеждането на системата " Видео асистент-рефер " (VAR) към този момент коства минимални разходи на футболните клубове в България. Ще е нужно сигурно обезпечаване на добра интернет връзка, екран за потребностите на основния рефер, а вероятно и електронно табло , на което почитателите да виждат противоречивите обстановки. Това изясни членът на Съдийската комисия Петър Петров, който бе избран от Изпълкома на БФС за отговорник по въвеждането на VAR в шампионата на Ефбет лига.

Основната част от финансирането ще бъде обезпечено от ФИФА. За да не бъдат товарени клубовете с създаване на VAR стаи, от БФС са решили да се работи с портативна инсталация, която ще е монтирана в бусове. Вече са закупени четири такива микробуса. Два от тях ще бъдат в София, като единият от тях ще оперира и за Северозападна България. Останалите два ще бъдат разпределени надлежно за Южна и останалата част от Северна България.

" Няма да натоварим финансово клубовете. Ще имат дребни вложения. Монитор, на който главният арбитър би трябвало да прави преглед на обстановката. Той би трябвало да е ситуиран на избрана позиция, да е предпазен от почитателите, да има специален кабел. Ако някой стадион не получи документ за VAR, ще играе на различен. Националният стадион беше сертифициран, стадионът на " Лудогорец " също. Условията не са тежки. Не е наложително да има табло на стадионите - целесъобразно е. Но е хубаво големите клубове да имат, да влагат ", изясни Петров. За момента сходни табла има само в Разград и на ст. " Васил Левски ". По-голямо влагане ще се изисква от тв компанията, която излъчва мачовете - " Нова Броудкастинг груп ", която би трябвало да обезпечи нужните камери за действие на " Видео асистент-рефер ".

На 17 октомври започва образованието на реферите за потребление на VAR - 18 водещи и 18 асистент-съдии. С инструктора на ФИФА - Майк ван дер Рьост от Нидерландия, и четирима непознати оператори с опит в огромните шампионати. От българска страна обучители ще са Радан Мирянов, Антон Генов, Николай Ангелов, Веселин Мишев и Йордан Иванов. От 19 до 30 ноември на базата на БФС в " Бояна " ще се организира и практическо образование посредством няколко пробни мача с младежки тимове, в които ще се симулират разнообразни обстановки. 

Специфичното е, че документите за реферите ще се издават от ФИФА , откъдето ще следят поотделно по какъв начин се оправя всеки един арбитър. Мониторингът ще бъде изключително придирчив към ръководещите рефери, защото върху тях ще пада отговорността при решенията за противоречивите обстановки.

" VAR само ще предлага (б.ред. - на рефера) да прави инспекция или да си промени решението ", съобщи Петров.

Той разгласи и датата, която е избрана за формалното въвеждане на системата в България - 24 април 2021 година Тогава се чака да започват мачовете в Първата шестица. С решение на Изпълкома от 17 септември към този момент договорът с компанията Hawk-Еye Innovations ще е до края на сезона (15 мача). От сезон 2021/2022 би трябвало да влезе в действие 4-годишен договор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР